Nazaj na Izdelava spletnih strani
studioStyle - Izdelava spletnih straniIzdelava spletnih strani s CSS 2 spletnim standardomIzdelava spletnih strani s CMS urejevalnikom vsebineOptimizacija spletnih strani za višje uvrstitve v iskalnikih
Izdelava spletnih strani s CSS 2 spletnim standardom

 Izdelava spletnih strani s CSS 2 standardomEnak izgled spletne strani pri vseh resolucijah monitorjev

Izdelava spletnih strani za različne resolucije monitorjev

Veliko različnih velikosti monitorjev in zmogljivosti grafičnih kartic nam daje še več različnih resolucij ekranov. Spletna stran se mora pri kakršni koli resoluciji ekrana, videti enako dobro.

Hitrejši prenos spletne strani na uporabnikov računalnik

Optimizacija spletnih strani za hitrejši prenos na uporabniški računalnik

Večina spletnih uporabnikov je na internet še vedno priključenih preko počasnih telefonskih modemov. Optimizacija spletne strani za hitrejši prenos na uporabniški računalnik, je še vedno izrednega pomena.
Enak izgled spletnih strani v vseh večjih in novejših brskalnikih

Ogled spletnih strani z različnimi brskalniki

Internet Explorer za brskanje po spletu uporablja "le" še dobrih 50% spletnih uporabnikov. Spletna stran se mora v vseh brskalnikih videti enako dobro.
  © 2010 -vizualne komunikacije - studioStyle

Izdelava spletnih strani s CSS 2 spletnim standardom


CSS (Cascading Style Sheets) je spletni standard, ki je logičen napredek v tehnologiji izdelave spletnih strani. CSS 2 pa nadaljevanje razvoja tega standarda.

CSS je s svojim prihodom pomenil velik preobrat tako pri izdelovalcih, kot pri uporabnikih, saj je na eni strani omogočal lažjo in prijaznejšo izdelavo, na drugi pa lepše, kvalitetnejše in prijaznejše spletne strani s strani uporabnikov in iskalnikov.

Poglejmo nekaj prednosti, ki jih prinaša CSS.

Odlična fleksibilnost pri oblikovanju

Ker je CSS ločen od ostalih dokumentov, nam to omogoča odlično kontrolo nad izgledom spletnega mesta. Če hočemo spremeniti določen segment izgleda naše spletne strani (npr. barvo besedilnih povezav), nam je to potrebno storiti le enkrat - v našem CSS dokumentu. Vse povezave na celotnem spletnem mestu, bodo spremenile svojo barvo.

To nam seveda omogoča odlično fleksibilnost. Z enim CSS dokumentom imamo tako kontrolo nad pozicioniranjem elementov, ureditvijo spletne strani, različnimi pisavami, barvami ter informacije o ostali obliki na celotni spletni strani.

Hitrejši prenos spletnih strani na uporabniški računalnik

Zaradi velike "lahkosti" CSS dokumenta, se bo vaša spletna stran na uporabnikov računalnik prenesla veliko hitreje. Glavni razlog je ta, da v vašem html dokumentu (spletni strani) ne bo podatkov o postavitvi in ureditvi elementov. Ker se besedilo prenaša zelo hitro, pomeni, da bo uporabnik spletno stran videl zelo hitro.

To tudi pomeni, da bodo uporabniki na vaši spletni strani zadovoljnejši. Uporabnik med ogledom spletne strani, CSS dokument prenese na svoj računalnik le enkrat (na začetku), le-ta pa se potem avtomatično zopet uporabi na vseh podstraneh. Vse kar se potem še prenese na uporabnikov računalnik, je vsebina vsake podstrani (kar pa kot smo že povedali - če na strani ni preveč slik - je stvar trenutka).

V praksi pomeni uporaba CSS-ja, 5 do 10 krat hitrejši prenos spletne strani na uporabnikov računalnik.

Avtomatično višje pozicije spletnih strani v rezultatih iskanj v iskalnikih.

CSS omogoča absolutno pozicioniranje elementov na spletni strani. To pomeni, če imate navigacijski meni ali prvi odstavek na sredini vašega html dokumenta (html kode), lahko le-to z absolutnim pozicioniranjem postavite na sam vrh. To je koristno predvsem zato, ker iskalniki najpomebnejšo vsebino preberejo najprej (to je tudi eden izmed kriterijev, po katerem iskalniki vrednotijo vsebino - tj. po mestu na katerem se vsebina nahaja).

Druga prednost, ki jo avtomatično dobite je ta, da je html koda veliko čistejša. Tako iskalnikom ni treba ločevati kode od vsebine. Rezultat je veliko natančnejše indeksiranje (branje) iskalnikov vaše spletne strani.

Kompatibilnost spletnih strani z vsemi novejšimi brskalniki

Ker vse več in več uporabnikov svetovnega spleta dostopa do njega še s čim drugim kot Windowsi in njihovim Internet Explorerjem, moramo poskrbeti za to, da bo naša spletna stran vidna tudi v drugih brskalnikih (vseh največjih in vseh novejših).

Z uporabo spletnega standarda CSS (določenega s strani W3C - World Wide Web Consortium), svoji spletni strani zagotovite kvaliteten in pravilen prikaz tudi v prihodnosti.

Zaradi prevelikega števila brskalnikov, je nemogoče, da bi spletno stran preverjali v vsakem od njih v vseh njihovih konfiguracijah. Izdelava spletnih strani po uradnih spletnih standardih je torej edina praktična rešitev.

Enostavno ustvarjanje tiskanju prijaznih spletnih strani

Še ena prednost CSS-ja je, da lahko ustvarimo tiskanju prijazne spletne strani. To pomeni, da lahko, ko bi uporabnik želel našo spletno stran natisniti, z uporabo CSS-ja izgled celotne spletne strani spremenimo (npr. celotno spletno stran, predvsem pa besedilo in ozadje spremenimo v belo in črno, umaknemo reklamne pasice in menije, itd.). Vse kar smo naredili je, da smo na spletno stran dodali nov CSS dokument, ki ga lahko vklopimo ob uporabi tiskalnika.

Tudi v tem primeru je CSS poskrbel za veliko fleksibilnost in boljšo prezentacijo.

Zaključek

CSS standard je bil ustvarjen z namenom, da bi naredil stvari lažje, boljše, z veliko večjo razširitveno sposobnostjo, predvsem pa, da bi svetovni splet in izdelavo spletnih strani poenotil. Omogoča nam veliko večjo kontrolo nad izdelovanjem in optimiranjem spletnih strani, uporabnike pa pri deskanju po svetovnem spletu naredi zadovoljnejše.

Z uporabo CSS-ja ste pripravljeni na prihodnost, vaša spletna stran pa avtomatično pridobi tudi boljše uvrstitve v iskalnikih.